pleshoo.blogspot.ro Web analytics

miercuri, 11 februarie 2015

Perplex.. adica eu.

De ceva vreme trebile tarii au luat-o complect razna.. mascatii ridica mascati, politia aresteaza politie si clasa politica naparleste teatral. Observ deja amuzat cum vin arestatii la DNA imbracati in mercedes ultimul tip, cum descoperim gesturi mafiote la toate fufele si cum facem ce stim mai bine noi romanii.. ne amenintam, ne batem joc si ne furam caciula.


In tot acest timp, pe scena politica mondiala ard oameni de vii sau sunt aruncati de pe cladiri, jurnalistii sunt asasinati si rusii mai incearca o data sa ruleze. Lumea sta practic pe un butoi de pulbere, frica se generalizeaza si soarta umanitatii atarna de un fir de ata. Felul in care romanul participa la ostilitati este absolut abracadabrant. Azi dimineata de exemplu, am citit perplex comentariile cetateanului la stirile care anuntau un eventual conflict international la granitele Romaniei. Am sa dau cateva citate. Incetati sa mai sustineti economia Rusiei. Nu mai beti vodka! sau Tot ce au cumparat rusi de la noi (fabrici uzine) sa fie nationalizate sau Câteva rachete bine dirijate spre crimeia și sa terminat cu amenințarea. Mai avem si varianta docta: Dobitocii au economia la pamant, lumea moare de foame, rubla e mai ieftina decat orice moneda din lumea a 3-a, si ei vor sa sustina un razboi ? ma apuca rasul. Nu stiam ca Rusia e vecinul nostru este preferata mea urmata indeaproape de textul inteleptilor care sunt convinsi ca tara noastra este de neatins si ca tot tambalaul asta media este menit sa sperie sau pur si simplu pentru audienta. Comentariul absolut este desigur PE AICI NU SE TRECE! Cu gramatica textelor e la fel de greu ca intotdeauna dar cand avem ceva de zis zicem cu orice pret. Facem glumite si ne bagam in seama convisi fiind ca pe noi nu ne atinge real nimic.. pana si Nostradamus a zis ca Romania e miezu' pizdii si vorba aia'.. omu' stia.

Ma uit si prin scoli si ma ingrozesc. Relaxarea cu care parintii isi scutesc copiii de cunoastere pregatindu-i pentru o cariera manageriala este un alt subiect care se alatra listei mele de ingrijorari. Copilului modern roman nu ii mai trebuie Lapte Gros si nici sport si nici carte.. principiul are mama banutzi si daca ramane fara ei mergem la alt bancomat, modeleaza caracterul viitorului tarii. Tinerii din ziua de azi nu mai stiu sa faca nimic.. nici sa rada, nici sa munceasca nici sa se joace si nici sa isi faca o omleta, in schimb consolele nu mai au secrete. Nici facultatea nu ii ajuta prea tare.. spre deloc chiar. In scolile noastre preda cine e de fata.. cand un student, cand femeia de serviciu,  cand profesorul de la etaj. E de la sine inteles cum arata viitorul, daca un profesor isi trage cate trei patru materii fie ca sa mai scoata un ban fie pentru ca nu s-au gasit alti fraieri pe specialitatile in cauza. Esti artist pe meserie?.. predai ce vrea muschiul tau.. si cum vrea el desigur. Esti strungar? Te bagi prof la medicina ca tot despre ajustari e vorba. Esti ceramist?.. hai sa predai studiul culorii la restaurare ca poze de pe net gaseste oricine sa dai de lucru la maimute. Cultura generala oha in schimb harfe la greu. Bunaoara la admitere la arte, au intrat anul asta tineri care nu sunt la curent cu istoria artei recente, asta ca sa nu vorbim de clasici. Trebuie bani la buget asa ca admitem pe cine se prezinta. Una dintre cele mai bune scoli de arta din Europa, scoala care a dat nume mari in cultura europeana a ajuns un matrapaslac mediocru in care toata lumea da vina pe toata lumea. Egoismul si lacomia fac parte din viata noastra inca din pruncie pe plaiurile mioritice asa ca perioada uriasa de relaxare democratica din ultimii 25 de ani si faptul ca traim intr-o tara in care pedeapsa vine doar la schimbarea guvernelor si atunci doar daca ai ghinion, ne-a transformat intr-o marmelada mediocra care crede totul se rezolva de la sine. Nepotismul cat casa peste tot, chiar si cu mormanul de arestari tot ne ascundem jegul sub acelasi pres indiferent ca este vorba despre educatie sau despre orice altceva protejand mediocritatea.. E mai prost dar pune botul.. si e si var de al treilea.

Am aflat ca exista o boala, deobicei genetica, care ofera posesorului o speranta de viata de maxim 16 ani. Boala se manifesta prin lipsa sau atrofierea senzorilor de durere.. pe scurt, daca iti da cineva cu un ciocan in cap, desi nauc nu simti nimic. Fara capacitatea de a percepe durerea, persoana in cauza nu are nici un reper privitor la pericole.. in plus daca te tai la jugulara si nu vezi sangele curgand, risti sa te ofilesti in direct fara sa stii de ce. Te poti sprijini relaxat de polizor si nu intelegi de ce nu mai ai cu ce trage fata de tzatze. Pai daca pui o poza cu boala langa una cu romanu' o sa ai surpiza vietii tale.. sunt gemeni. Relaxarea societatii civile este ca si boala de care vorbeam, ereditara. Asa suntem noi.. prosti, rai si ignoranti. Si cand ne vine sorocul inainte de vreme o dam cu Hai frateee.. pai daca stiam ca asa stau lucrurileee..

Cand ziceam anul trecut ca vine razboiul ma lua lumea de paranoic sau de retard. Cand am zis ca in manualul de istorie, daca eram atenti prin clasa a V-a, ne zicea clar ca ne-am otravit fantanile si ca ne-am ars singuri ogoarele secole intregi, credeati ca o ard arogant?  Cam ce ar trebui sa se mai intample ca sa ne vina mintea la cap si sa tinem si cu noi un pic. Sau mai bine mai dam foc o data?.. Da poate de data asta ramanem in locatie ca un prost in minus a fost intotdeauna o veste buna.



Un comentariu:

  1. Ramanem 'perplex" de cate ori urmarim stirile.. Mai apre cate o 'Elena Udrea' care sa dea viata peste cap.

    RăspundețiȘtergere