pleshoo.blogspot.ro Web analytics

miercuri, 17 august 2016

Am intalnit si romani fericiti.. pe persoana fizica.

Nu a trecut multa vreme de cand un amic s-a ratacit prin Govora atat de tare incat si-a cumparat un depozit de butelii crezand ca-i casa.. cu aceasta ocazie, ca sa poata sa mai recupereze din pierdere, m-a dus si pe mine sa ma pierd si eu o data, doar ca de data asta in prezenta primarului ca de.. pentru asta sunt maimutele cu nume sonore.. ca sa faca din rahatul omului bici de subjugat prostia. In incercarile de a ma convinge sa ajung la Baile Govora, amicul in discutie mi-a sugerat ca primarul de acolo este primul primar care vrea sa faca ceva cu adevarat si ca iubeste copiii si ca toata lumea din urbe il saluta cu drag de fiecare data cand il vede. Am zis bine si am pus mana sa ma pregatesc pentru impresionarea omului de catre om, in speranta ca poate in felul acesta voi reusi sa implementez macar parte din proiectele mele cu dor de nivel national la proba de facut copiii fericiti si pregatiti de viata. Cam asa cum parintii nostri, ma rog.. ai unora dintre noi, ne-au invatat la vremea lor, atunci cand nu tablete ci decat carti... si suit in copac si sotron si sport si iar carti.

Cu okazia intalnirii cu domnul primar Mihai Mateescu, acesta m-a asigurat de sprijinul neconditionat al domniei sale in toate demersurile mele, cat timp este vorba de comunitatea locala si de tinerii Govoreni. Asa am inceput sa lucrez in parteneriat cu Liceul Tehnologic Baile Govora la proiecte de educatie alternativa si sa propun activitati diverse in orasul uitat de lume si sa propun, chiar si ca sponsor concediat, organizarea unui concurs de arhitectura pentru a identifica solutii de reabilitare a spatiilor lasate in paragina fie ele si monumente istorice.

Fiecare convorbire cu alesul din dotare se termina cu rugaminti de genul.. si de ziua florilor? si la amfiteatru? si facem si un festival medieval? si asa mai departe.. mult mai departe in conditiile in care toate proiectele propuse de administratia locala erau duse la bun sfarsit pe banii mei si ai celorlalti prieteni implicati in actiunile PleshooContemporary.

La sfarsitul lunii aprilie am reusit sa conturam un proiect de campus educational care urma sa ia forma unei tabere deschise gratuit copiilor de peste tot si localnicilor Govoreni. Tabara, in sensul de spatiu de activitati, are ca punct principal de atractie tirul cu arcul si este sustinuta de activitati creative de tot soiul. Asa a aparut The Archery Camp. Get a Room a venit cu corturile, PleshooContemporary cu implementarea si Shaddy, John, Radu, Jeff si Sandra cu restul de sprijin necesar, iar EEA Archery Sports&Events alias www.arcuri-sageti.ro a pus la bataie arcuri si sageti si tot ce ne mai trebuia ca sa ducem treaba la bun sfarsit. Pe ultima suta de metri, asociatia noastra fiind inca in curs de infiintare, s-a alaturat si asociatia Haicubicla ca sa fim in regula si juridic vorbind.

In pofida rugamintilor mele de a monta tabara doar in momentul primirii aprobarilor necesare functionarii din parte primariei Baile Govora, domnul Mateescu a insistat alaturi de cativa alti angajati ai administratiei locale sa montam cat de repede, hotararea consiliului local fiind pro The Archery Camp cu unanimitate de voturi. Am mers pe cuvant si am inceput sa montam corturile pe terenul de fotbal aflat in paragina de aproape 5 ani. Am intocmit un proces verbal de predare primire a terenului si a altor cateva articole: WC mobil, tomberoane, curent electric, canalizare si cladirea vestiarelor.

Chiar daca am descoperit ca vestiarele sunt praf si ca electricitatea vine doar noaptea fiind conectati la reteaua de iluminare stradala si chiar daca am gasit si canalizarea.. un sant sapat pe terenul de alaturi care se scurgea in parcul central din oras, am deschis totusi spatiul pentru comunitatea locala si am inceput sa lucram cu copiii. Doua saptamani mai tarziu aveam peste 50 de copii care uitasera de tablete si telefoane si care in schimb trageau cu arcul, faceau sageti si ascultau povesti.. Trup si spirit au inceput sa se dezvolte armonios iar copiii au inceput sa ne indrageasca si chiar sa participe la viata campusului.. spalat un pahar, umflat o saltea sau turnat apa in pahare pentru cei insetati.

ilustratie de Radu Burduj
In timpul acesta, noi asteptam ingrijorati documentele care ne justificau prezenta.. telefoanele si intalnirile cu administratia se terminau cu romanestile Nu-ti fa griji, Am rezolvat tot, Maine va fi ok etc. Dupa doua saptamani de activitate, am aflat ca secretarul primariei imi facuse raport si la Govora si la Rm-Valcea cum ca am ocupat abuziv terenul de fotbal in vederea implementarii unor programe educative.. chiar asa a scris. Am aflat si ca zambetul oamenilor la vederea primarului se naste din frica si nu din respect si am aflat ca in genere Baile Govora nu difera cu nimic de restul tarii la capitolul administratie locala.. coruptie si manareli. Am fost catalogat ca infractor, evazionist si inca o lista de patru pagini in care eram condamnat ca am venit pe banii mei ca sa fac scoala cu copiii. Joi ne-am trezit cu politia pe cap.. jenata ca se afla acolo pe motiv de recipisa depusa la Valcea. In tot acest timp primarul nu raspundea la telefon, secretarul nu mai trecea pe la servici si concluzia comunitatii era ca in primaria Baile Govora se au toti pe toti la mana in asa un hal, ca in fapt nimic real nu se poate intampla. Toata lumea fute pe toata lumea si la propriu si la figurat iar expresia preferata a domnului Mateescu este: Sunt foarte cuminte.. Nu-i asa? oamenii raspund intotdeauna cu Sigur ca da dom` primar si pleaca mai departe sa isi duca crucea.

Pe scurt.. In timp ce primaria ascunde hartiile care dovedesc legitimitatea PleshooContemporary si plangerile noastre in aceeasi masura, copiii din Govora au ramas fara activitate.. tot pe scurt, strigatele si protestele lor nu ajung nicaieri, iar presa este fie tinuta in frau de primarie, fie neinteresata de alt subiect in afara violului de batranele si a vietii private a Elenei Udrea.

Este prima data cand ma lovesc la nivelul asta cu dezinteresul administratiei pentru educatia copiilor sau pentru interesarea celor mici in activitati reale si consistente. Cand am zis secretarului din primarie ca nu face decat sa anuleze toate activitatile PleshooContemporary incluzand Ziua Govorei si cursurile de creativitate mi-a raspuns sec.. asta e.. Si chiar asta e.. in loc de tabara de arc si concerte placute si festival medieval si targ de mestesugari in cooperare cu Muzeul National Al Satului din Bucuresti, govorenii au mici si bere si dj govorean si muzica populara la sintetizator si copiii nefericiti dansand in caldura pentru autoritati samd. Imaginile arata cat de rau se simteau cu noi copii si cat de nefasta putea fi influenta noastra asupra copiilor.


Nu ne intoarcem la comunism si durere in cur.. nu.. Nu am parasit niciodata paradigma. Cei care dovedesc ca se poate trebuiesc opriti si cat timp copiii nu au inca drept de vot, mai da-i in masa..


Un comentariu:

  1. Daca vedeati asta de la inceput, probabil ca acum nu mai erati in situatia expusa: http://www.cnsas.ro/documente/monitoare/2001/MO%202001.05.17_305.pdf
    Spuneti-i si amicului cu depozitul de butelii. Cine stie?! Poate ca in ceasul al 12-lea nu mai face greseli.

    RăspundețiȘtergere