pleshoo.blogspot.ro Web analytics

marți, 16 aprilie 2013

American horror story indeed..

Am fost convins de cativa prieteni sa vad serialul American Horror Story.. Nu suport serialele deloc. Ideea asteptarii nu ma coafeaza.. evit in general sa devin sclavul unui to be continued mediocru, propus de cine stie ce trust media doar pentru a-mi justifica timpul liber sau pentru a ma relaxa segmentat dupa bunul plac al unor necunoscuti; calupurile publicitare sunt deja prea mult.. mai ales atunci cand transforma un film de arta intr-un serial cu final neasteptat.
Am obtinut deci primul sezon al serialului amintit si m-am pus in fata televizorului intru' vizionare. Doamna mea, contestatar notoriu al genului horror, a acceptat sa participe alaturi de mine la proiectie convinsa si ea de parerile sfatuitorilor mei. 12 episoade mai tarziu, ne aflam pe canapea in stare de perplexitate. Sentimentul de goliciune sufleteasca cat casa si gandurile.. pe camp. Sa vedem..
Pe ecran isi duce crucea o distributie fara continut sustinuta onorabil de Jessica Lange, o adevarata doamna a cinematografiei contemporane cu un parcurs cel putin interesant. Nu multe starlete porno au reusit sa impuna o tinuta impecabila in cinematografia de referinta. E greu sa ajungi dintr-un gang-bang penal in bratele lui Jack Nicholson in mirificul Postasul suna intotdeauna de doua ori sau sa intrupezi atat de curat moartea in All That Jazz-ul lui Fosse.
Pentru cine nu stie, American Horror Story propune povestea unei case bantuite din orasul ingerilor (n.a. Los Angeles). Pana aici nimic nou, nimic spectaculos. O familie nefericita se muta pentru reparatiuni sufletesti intr-un spatiu nou si promitator.. El a inselat-o, ea nu iarta, copilul este desigur traumatizat deci se indragosteste de nimeni altul decat de spiritul cel mai nasol din casa bantuita si in final moare. In casa cu pricina in general se cam moare.. cum se muta cineva in locatie cum da coltul in circumstante misterioase. Ei bine fix aici incepe treaba.. moartea nu schimba cu nimic existenta raposatilor. Intr-o incercare stupida de Al Saselea Simt, combinata cu putin Poltergeist si asezonata nepotrivit cu ceva The Frightenerstoti mortii raman rezidenti ai casei pentru eternitate. Sufletul nu mai are nici o sansa la izbavire. Rezolvata sau nu, frustrarea spiritului ramane chiar si dupa absolvire. Am fost razbunat sau am finalizat penitente?.. nu importa.. imi continui bantuiala violenta just for fun. Rai, Iad.. nu exista. Filmul prezinta o insiruire de orori gratuite fara sa lase nici o umbra de speranta partilor implicate care ajung sa aglomereze un spatiu din ce in ce mai stramt. Daca toate aceste detalii nu ingrijoreaza major in contextul in care zilnic industria cinematografica produce subcultura si mediocritate, mesajele pe care le transmite filmul in cauza, potentialele modele etalate pe parcursul unui sezon intreg si sugestiile aruncate la intamplare, ma sperie groaznic. O fiica isi trimite mama  intr-un ospiciu si ulterior o si omoara (indirect) in timp ce micuta asista cu nonsalanta unui necunoscut, dogmele se altereaza, adolescentii se sinucid relaxat sau devin criminali in serie pasionati, tatii sunt adulteri iar mamele tortionare. Important insa este felul in care am ajuns sa privesc eu insumi fiecare episod in parte.. dupa primele doua, nimic nu-mi parea nelalocul lui. Nu ma mai speria nimic.. mi-am dat seama ca serialul imi modifica perceptia: oroarea devenise fireasca. Constanta cu care se derulau violentele, rapiditatea cu care umanitatea disparea facand loc unei lumi apocaliptice, disparitia binelui in totalitate si anularea raului ca fenomen, m-au facut sa pierd directia.. Percepeam American Horror Story in acelasi mod in care percep stirile. A mai murit unu' da nu-i nimic ca acum e bine si o violeaza pe vecina de palier fara nici un fel de grija, colega de banca s-a sinucis pe motiv de soarele de dimineata dar acum e totul ok bantuie copiii prin parc, Rahova trebuie evitata pentru ca e plin de varcolaci mai ales in zona pietei, legea a disparut, criminalii sunt deja morti si deci nu pot fi pedepsiti.
Am vazut deci un film in care un viol poate fi justificat de o urmare benefica. Am regulat-o pe ma-ta da' a fost spre binele ei.. Asta e tema.. La urma existam fericiti in comunitatea noastra de gresiti pana la finele timpului si inca ceva dupa. Hai sa cautam o lume in care putem face orice... si daca tot nu ne pedepseste nimeni, hai macar sa o facem lata.
Nu vreau sa vada fiu-meu genul asta de filme.. si asa nu vrea sa invete tabla inmultirii. Daca afla ca poate sa se faca spirit violator cand o fi mare s-a ales prafu de viitoru' meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu