pleshoo.blogspot.ro Web analytics

marți, 31 octombrie 2017

Pioceanic de luxe...

PIOCIÁNIC (‹ fr.adj. Bacil ~ = bacil gram-negativ, prezent în stare naturală în apă și uneori în organism (Pseudomonas aeruginasa). Poate produce infecții grave la persoanele cu imunitate scăzută; adesea contaminarea se produce în spitale. DEXLR

Nu stiu cati va mai aduceti aminte de prietenul meu Niculae prapadit de pioceanicul atat de bine ascuns de Spitalul Coltea si de media din dotarea zilelor acelea de trista amintire. Au trecut anii si oricat de tare imi dovedeste tara ca nu se vrea onesta si cuminte si responsabila, eu tot speram sa ne fi revenit macar la capitolul omorat oameni pe relaxare si fara procese de constiinta. Fiind cardiac cu acte in regula si cu suficiente cunostinte pe zona, am fost si eu tentat sa apelez la serviciile Clinicii Monza din Bucuresti. Noi cardiacii suntem de cele mai multe ori pusi jos de cap si nicidecum de inima.. fricile, gandurile negre, atacurile de panica sunt doar cateva dintre trebile care ne cresc tensiunea pana la refuzul final. Atunci cand te pregatesti de o interventie pe cord deschis cauti intai locul cu o spaga permisiva. Pe urma cautam medici care sa ne inspire incredere si care te fac sa te increzi intr-un destin de drum lung. Mai cauti si spitalele a caror tehnica a ajuns macar la un nivel de civilizatie medie. Pentru majoritatea potentialilor pacienti, Spitalul Monza este un tot necesar.. Curat, Camere frumoase, medici buni, aparatura de ultima generatie si desigur scump... atat de scump incat capetele noastre speriate isi vand un organ, dau mobila la second hand, ne punem copiii la produs si mergem sa platim in avans un rezultat cu siguranta pozitiv.

Dupa calatoria mea la Targu Mures, cautarile mele medicale au luat sfarsit. Am scris deja cat de bine mi-a priit locul ala si oameniii de acolo si starea generala de bine pe care o mana de medici si cativa prieteni noi au reusit sa mi-o confere. Voi recomanda asadar oricarui ins suficient de inconstient incat sa imi ceara sfatul, sa puna mana si sa se duca la Mures unde o sa redescopere omenia si linistea. Asa am facut si cand niste buni prieteni de familie mi-au cerut oarece indicatii.. Fiind vorba de un domn trecut de varsta mea, situatia era putin mai delicata. Desi am povestit despre experientele mele cu spitalul romanesc, dupa deliberari complexe familia a decis sa faca doua by-pass-uri si o reparatie de valva la Monza. Scor final.. trecut de 10,000 de euro. De vara..

Asteptam infrigurati ziua operatiei.. pacientul, asemenea noua, linistit de decor dar temator de situatie, operatia nefiind o bagatela. Arterele fiind extrem de afectate de placi, operatia trebuia facuta cu o grija in plus. Sase ore mai tarziu aflam ca operatia a fost un succes si doua zile mai tarziu aflam si ca revenire este de bun augur.. o singura problema.. Fie coborarea de pe masa de operatie fie statul pe patul ATI i-au provocat bolnavului o rana in zona feselor. Vorba lui Nicolaescu: un fleac..

O saptamana mai tarziu, la externare, rana se agravase si recomandarea medicilor a fost igienizarea zonei si dezinfectarea regulata.

Au trecut doua saptamani de la operatie si in apartamentul prietenilor mei miroase a cadavru.. la propriu. Rana tatalui prietenului meu aducea putin cu ramasitele unui ospat zombie. Infectia da in culori neplacute si cu toate geamurile deschise mirosul e de nesuportat. Panica ii duce la analize si ulterior la Monza. Asistentele interzic fara explicatii iesirea din camera a pacientului. O fi grija pentru ceilalti pacienti sau asigurarea ca vestile rele nu o iau la fuga prin spital..

Vin analizele si in timp ce familia este perplexa, eu imi amintesc agonia lui Niculae inainte sa se prapadeasca. Pioceanicul apare in general in spatii neigienizate corect si se acomodeaza pe oricare din infectiile posedate de bolnav, infectii pe care le duce la paroxism. Sansele de supravietuire sunt in dezechilibru iar lupta cu infectia este ingrozitoare. Dupa ce Spitalul Coltea a recunoscut ca in incinta este prezenta bacteria pioceanic, spitalul a intrat in renovare..

Dupa unele investigatii personale la fata locului am aflat ca in spital mai erau cel putin patru pacienti care prezentau rani similare in zona fesiera. Sunam la managerul spitalului fara sa primim vreun raspuns. Acum tatal prietenului meu este tratat cu antibiotice.. nu mediu steril nu nimic. La receptie Sotia bolnavului este avertizata de posibilitatea aparitiei unor facturi suplimentare.. fun. Se urla si ne revenim.. nu costa nimic.. dar nici de speranta nu prea avem parte.

Eu unul nu mai stiu cum sa reactionez.. sa reusesti un cord deschis ca sa il omori pe om o luna mai tarziu nu e fun. Sa ascunzi bolnavilor existenta unei bacterii denumite de specialisti bacteria ucigasa, dar sa le iei banii fara complexe, bani pe care multi dintre ei i-au obtinut cu mari sacrificii, mie nu imi suna a treaba buna.

Daca Niculae si multi multi altii nu au avut parte de sprijin pe motiv ca nu sunt subiecte de stiri, poate media o sa tina cont de bolnavii din ziua de azi, de la Spitalul Monza.. astia cu pioceanic la negru.. pe bani seriosi.. dar se da factura.

Din punctul meu de vedere Spitalul Monza a incetat sa mai fie locul in care dai un ban dar stai in fata.. Mana de lucru buna, dar ca de obicei pe plaiurile mioritice, managementul suge tare de tot.

Noapte buna va rog..


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu